Olen todellakin koukussa! Miten voikin olla mahollista, että saa täydellisiä leipomuksia aikaan ilman leivinhiivaa?!

Sen miljoona (no ei ehkä oikeesti niin monta, mut...) leipää leiponeena voin vihdoin sanoa, että alan ymmärtää hapanjuureni/taikinoiden sielunelämää :D. Enää ei tarvi vahtia kirjasta leipäohjeita vaan voi soveltaa ja tehdä myös mututuntumalla. Keittiövaaka on vaan ihan paras apuväline eikä ilman sitä onnistuis. Leivät teen aina samalla "ohjeella" eli perusleipäohjeella minkä olen ottanut Eliisa Kuuselan kirjasta LEIPÄVALLANKUMOUS.  700g vettä, 1kg jauhoja, 200g hapanjuurta ja 20g suolaa. Tuosta satsista saa kaksi leipää aikaan. Tämä siis "pohjaohjeena" ja tuota ohjetta soveltaen teen millon mitäkin. Vettä saatan laittaa joskus enemmän ja joskus vähemmän, jauhoja muuttelen ja käytän millon mitäkin ja jauhoista tietysti riippuu vähän veden määräkin. Juurta käytän tuon 200g, mutta, jos haluan tehdä nopeammin niin sitten tuplaan juuren määrän. Suolan määrä on suurinpiirtein aina sama, 20g. Oliiviöljy, pähkinät ja kuivatut hedelmät pääsee myös taikinaan tasaisin väliajoin. 

 

En tiiä toiko Joulu tullessansa jonkun uuden potkun tuohon juureen, ku siitä asti juuri on toiminut täydellisesti. Vai liekö vaan hirmunen leivontabuumi joulunaikaan toi terästystä..... Näitä lähti lahjaksi sukulaisille, ystäville ja naapureille. Kait hyö sit ilmottavat, jos on leipäkiintiö täynnä. :D Mutta, kun tää on vaan niin koukuttavaa, että tuppaa olemaan jo vähän ylitarjontaakin. 

onnistunut%201.jpg

onnistunut%202.jpg

Reikien määrä vaihtelee. Tämä leipä tais olla taikinana pari päivää tuolla jääkaapissa ja on kerinny tulla onkaloitakin enemmän. Iskä aina halus kunnolla reikiä leipään, ku kuulemma ne oli aina leivässä parasta. :D <3

onnistunut%203%20kuplat.jpg

 

 

Ja nyt, ku olen saanut juuren vahvistumaan niin olen voinut testailla muutakin leipomista hapanjuurella. 

Enää ei tee mieli lähteä muualle pitsalle, ku saa ihan täydellisen ja rapean pohjan aikaan kotonakin. Taikina tulee näppärästi vaivaamatta ja säilyy viikonkin käyttökelposena jääkaapissa. Paistaa pitsan sitte, ku siltä tuntuu ja vaikka yksi kerrallaan.

onnistunut%204%20pitsa.jpg

 

muokkailtu%20pitsa.jpg

 

 

 

 

 

Pullat onnistuu myös hyvin hapanjuurella, mutta ei ole kovin hätäsen hommaa. Täytyy tietää hyvissäajoin etukäteen koska tekee tuoretta pullaa mieli. :D  Mutta voihan siihen pullahimoon varautua etukäteen ja tehdä kaiken varalta aina samalla pullaa, ku tekee leipääkin. :D 

onnistunut%205%20pullat%20muokattu.jpg

 

 

Ohjeet pitsapohjaan ja pullataikinaan löytyy Facebookista Hapanjuureileipurit-ryhmästä. Suosittelen tuota ryhmää edelleen sekä Leipävallankumous-kirjaa. Niistä saa täydelliset ohjeet kuvien kera! Jokainen leivontavaihe on kerrottu tarkasti, oman juuren luomisesta lähtien.