En saanu kunnon kuvaa eilen otettua, mutta ihan pakko laittaa tää väkerrys tänne talteen! :)

Eilen tein 1,5l munkkitaikinan ja iso kulhollinen munkkirinkilöitä lähti miehen mukana töihin. Oli sitte pakko koittaa vähän muutakin, ku pelkkiä rinkilöitä. Nimittäin........

KERMAperseMUNKIT.jpg

Nonniin, kaik alko munkkitaikinasta. Ja tuon ohjeen tein triplana. Eli siis:

MUNKKITAIKINA

*5d maitoa

*50g hiivaa

*2dl sokeria

*2tl suolaa

*1rkl kardemummaa

*2 kananmunaa

*13-14dl vehnäjauhoja

*1,5dl sulatettua voita (mie en sulattanu vaan laitoin pehmeenä/"huoneenlämpösenä")

 

*Maito lämmitetään haaleaksi ja siihen liotetaan hiiva

*Sitte sekaan sokeri, suola, kardemumma ja kananmunat

*Sen jälkeen sekaan jauhot ja vaivataan, vaivataan, vaivataan.....

*Lopuksi lisätään vielä voi ja vielä vaivataan niin kauan, että taikinaan alkaa muodostua sitkoa ja taikina alkaa irrota reunoista.

 

Taikinanteon jälkeen taikinan annetaan levätä hetki eli n.15min ja sitte leipomaan! Leipomisen jälkeen munkkien annetaan kohota hyvin ja seuraavaksi paistaminen.

Mie olen aina tehny munkit rypsiöljyssä ja onnistuu siis miun mielestä sillä hyvin.

Öljy kuumennetaan kattilassa. Pienellä palalla vaaleaa leipää voi testata sopivaa kuumuutta. (Mittari ois tietysti toinen vaihtoehto :D mutta eipä oo tullu sitä hankittua) Sillon on hyvä lämpötila, ku vaalea leipä alkaa ruskistua öljyssä. Kuumuutta/levyjä sitten säädellään matkan varrella sopivaksi. Miten tuonkin vois sitte ymmärrettävästi selittää?? :D

Paiston jälkeen sokeroiminen heti.

 

KERMAMUNKKIEN annoin jäähtyä ilman sokeroimisia, päälisiä jne jne.

Kun munkit oli jäähtynyt halkasin ne, sulatin fazerin sinistä ja dippailin munkkien pääliosat sulaan suklaaseen. Sen jälkeen laitoin munkit jääkaappiin, että suklaat kovettuu. Kun suklaat oli suurinpiirtein kovettunu oli täyttämisen vuoro. Täytteeseen laitoin itetekemää vadelmahilloa ja vaniljaista kermavaahtoa. Päälle vielä spritsaukset pandan sulalla valkosuklaalla ja avot!

 

Jos tuon munkin jälkeen tekee vielä makiaa mieli niin ihme on. :D